Nutritia in cancer

Cand facem interventie nutritionala la pacientul cu cancer in Centrul nostru, aceasta este intotdeauna multimodala si se adreseaza exact statusului nutritional personal  si etapei de tratament oncologic in care se afla. Constructia interventiei porneste invariabil de la Ghidul ESPEN pentru nutritia pacientului cu cancer la care coroboram intotdeauna si cunostiintele noastre acumulate in domeniul biologiei moleculare a cancerului, dieteticii, nutritiei ortomoleculare si interventiei de lifestyle. Am creeat astfel un tot unitar care sta la baza unui protocol bine definit, foarte apreciat in mediile de profil (Multimodal nutritional intervention protocol for cancer patients counselled in ou CentersHoratiu Albu et al. J. Clin Nutr Diet 2018). 


 

Cancerul deja se afla in topul principalelor cauze de mortalitate la nivel global, dar totusi se mai asteapta o crestere importanta a numarului de cazuri in urmatoarele deceniile. Cu trecerea timpului, au avut si vor continua sa aiba loc imbunatatiri ale metodelor de diagnostic, de tratament si de urmarire post-terapeutica astfel incat, tot mai multe cancere sa devina vindecabile. Totusi, un numar mare de neoplazii nu pot fi inca vindecate iar strategia urmata in cazul acestora este aceea de a le transforma in boli cronice, utilizand tratamente din ce in ce mai sofisticate. 

Insa aceste tratamente, tot mai eficiente in actiunea lor antitumorala, devin la un moment dat - alarmant de frecvent - ineficiente sau insuficiente din cauza aparitiei si dezvoltarii malnutritiei si a deranjamentelor metabolice survenite la pacientii cu cancere nerezecabile si induse de tesutul tumoral si/sau de tratamentul impotriva acestuia.

De cele mai multe ori, aspectul nutritional este neglijat de catre medicul practicant oncolog pe intreaga perioada de colaborare cu pacientul sau, ceea ce are ca si consecinta ajungerea mult mai rapida a pacientului la malnutritie, sarcopenie si pre-casexie sau la dramaticele situatii de casexie si casexie refractara - stari in care utilizarea alimentelor obisnuite nu mai aduce beneficii si evolueaza cu un prognostic vital extrem de prost (ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Jann Arends et al. Clinical Nutrition 2016).

In Centrul nostru asiguram consilierea pacientilor si apartinatorilor precum si monitorizarea pacientilor pentru ca acestia sa poata beneficia de cele mai noi descoperiri si "aduceri la zi" ale metodelor  de sustinere nutritionala orala / enterale precum si de micronutritie in toate etapele dietetice care apar in viata unui pacient  oncologic:

- Etapele de imunonutritie.

- Etapele de tratamente tumoricide standard (chimioterapie, radioterapie sau combinatie), hipertermie.

- Etapa de urmarire posterapeutica.

- Etapa de cancere nerezecabile supuse tratamentelor noi targhetate sau imunoterapiilor.

- Etapa de pacient terminal. 

Preturile consultatiilor de Nutritie Oncologica pentru oricare dintre etape precum si cele ale monitorizarii compozitiei corporale (necesare doar in anumite etape) le gasiti la submeniul Preturi, atat pentru pacientii cu trimitere de la oncolog cat si pentru cei prezentati din proprie initiativa.